zondag 3 januari 2016

Cameron Highlands

Na de oud en nieuw viering in Kuala Lumpur werd het tijd om een frisse neus te gaan halen in de bossen van magnifiek Maleisië. We kozen voor Tanah Rata in de Cameron Highlands. Omdat het dorp 1440 meter boven zeeniveau ligt, is het er altijd koel en plezant. Door het geweldige klimaat staat het gebied bekend om zijn theeplantages, aardbeienkwekerijen en ook de bossen groeien hier als een tierelier. Een uitgelezen kans om het jaar fris en fruitig te beginnen en wat bospaden aan te gaan stampen.
In en om Tanah Rata zijn tien jungle trails uitgezet. De paden zijn door vergroeiing niet altijd even goed herkenbaar, maar Ed had voorzorgsmaatregelen getroffen. Hij had een 'Chinese speur-padvinster tweede klasse' ingeschakeld. Trail nummer 10 was voor Shu - ondanks de verweerde bewegwijzering - uiteraard geen échte uitdaging.
Met ongekende souplesse beklom Shu de Gunung Jasar. Deels te danken aan haar pantoffels - de ultieme reisschoenen - maar natuurlijk zeker ook dankzij die gespierde kuiten.
Boven op de berg staat een hoogspanningsmast in een vrijgemaakte plek in het bos. Daar kan je genieten van een prachtig uitzicht over de bergen en bossen. En je kan er wat aandacht schenken aan de muggenbulten die je hebt verzameld onderweg naar boven.
Na een cracker en een slok water doken wij het donkere bos weer in voor de afdaling terug naar het zuiden van het dorp.
De zon verdween achter wat wolken en een schimmige duisternis gleed over het bos. Maar zelfs het geritsel in de struiken en geknor van ongedefinieerde bosbewoners deerden Shu niets.
Zonder blikken of blozen werd er in alle gaten en donkere hoeken gespeurd naar slangen, tijgers en wasberen.
Helaas niet van dat groots wild, maar de wandeling was desondanks erg aangenaam.
Al was het alleen maar vanwege de grote verscheidenheid aan planten, bloemen en bomen. De wilde orchideeën waren onze favorieten. Dit inimini wit met paarse exemplaar was een aardige.
Maar ook deze fuchsia roze orchidee mocht er wezen. In grote hoeveelheden te verkrijgen.
De trail eindigt bij de hoogspanningscentrale van het dorp. Grenzend aan de centrale liggen kwekerijen en boerderijen. Dit herkent u natuurlijk als de courgetteplant; lekker als koolhydraat-arme variant voor de pasta met pesto.
Ter afsluiting een serieuze noot. Er wordt hier veel land vrijgemaakt voor woningen en boerderijen. Dat is niet goed, want het gaat ten koste van de oerbossen. Erosie en aardverschuivingen zijn het gevolg.
Maar als zo vaak lijkt de lokale overheid er (nog) niet veel tegen te doen. Een nieuw wooncomplex betekent economische groei en meer inkomsten. Wie kan dáár nou tegen zijn?  

3 opmerkingen:

  1. Helaas gaat het op veel plaatsen zo in Maleisië. Penang zinkt bijna door alle nieuwe condo's!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe mooi kan het zijn, op het ene moment ben je aanwezig op een New Year party, de andere dag klim je als een oermens de berg op om te genieten van de pure natuur. Zo heb je de extra energie gebruikt die je met de heerlijke feestelijke diners zo ongemerkt had toegevoegd aan jullie slanke lijn! Conditie training voor de nieuwe afvaart vanuit Cebu, ik denk dat de Siren Philippine al in de haven ligt! Goede vaart Edwin en Shu Ming!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo,n BOSCROSS, is natuurlijk een goede warming-up voor jullie nieuwe avontuur op en onder de Siren Philipinne. Behouden vaart, en dat wordt voorlopig geen Appeltaart haha. Een gegeven, jullie gaan straks als KIKVORS(T) dooor het leven, omringt door vele schitterende tropischevissen zullen velen lieve vrienden jullie zeer missen!!!
    Geniet van alles wat je ziet!! Maarrr be Carful, be Happy lieve groeteuitassendelft Anneke & Henk

    BeantwoordenVerwijderen