vrijdag 18 februari 2011

Chap Goh Meh

Donderdag 17 februari, op het oog een heel gewone datum. Wat wij niet wisten, is dat op deze vijftiende avond van het Chinees Nieuwjaar Chap Goh Meh wordt gevierd: de Chinese versie van Valentijnsdag. Jonge ongehuwde dames begeven zich, tijdens de avond van de eerste volle maan in het Chinees Nieuwjaar, naar de kustlijn om mandarijnen in zee te werpen. Op deze manier hopen zij de zoektocht naar een goede echtgenoot te bespoedigen. Kortom, een zooitje ongebonden meisjes, op zoek naar een kerel: mooi concept.Op de Esplanade, het evenemententerrein van George Town, stad op Pulau Penang, dringen mensen samen langs de waterlijn voor het mandarijnwerpen.
Mandarijnen zijn in overvloed te koop voor slechts 1 MYR per stuk.
Hier wordt de ideale echtgeno(o)t(e) omschreven op de mandarijn. Graag: lange benen, lang ravenzwart haar tot op de fijn geproportioneerde bips, een weelderige buste en van degelijke komaf.
Natuurlijk moeten we eerst nog even op de foto. Dit keer geen opgestoken vingers in een peace-sign, maar een opgestoken, met wensen beschreven mandarijn.
Eén, twee... hop. Mikken op het mandje. Een rake worp levert deze jonge deerne een ideale echtgenoot op.
Deze gemiddelde Chinese jongeman kent waarschijnlijk zijn zwakke kant op het gebied van coördinatie. Wij hebben dat gebrek tijdens de duikcursussen ook aan de lijve ondervonden. Dus, ondanks deze jongeman's flitsende armbeweging.
Eindigt de mandarijnworp glansrijk rechts NAAST het vlot met mandjes.
Aan het eind van de avond hult Penang zich in rook en daalt er een licht neder op het volk. De goddelijke prins?
Nee, gewoon lekkere Chinese vuurwerkshow. Mooi om in een land te zijn waar verschillende culturen en religies hun festivals vieren en waarbij de mensen met een andere komaf gewoon meedelen in de feestvreugde. In Nederland schieten we in de vlekken bij het idee een nationale viering van het suikerfeest in te voeren, laat staan om er bijvoorbeeld je vrije 2e Pinksterdag voor op de te geven. Wat vieren we ook al weer met Pinksteren? Juist, de indaling van de Heilige Geest, als u dat iets mag zeggen. Anyway, de groeten aan Geert vanuit Maleisië.

2 opmerkingen:

  1. Ha die Ed en Shu,
    Zo te zien, hebben jullie ook dit deel van deze maand al weer veel genoten met familie, kennissen en vrienden. Is wel apart zo ver van hier, maar ook wel zo leuk. Weer geweldige foto's en belevenissen. Ja, hier hebben we de Valentijn ook gevierd en Roos is verwend met een leuk kado'tje. Had het niet verwacht, maar ja, soms moet je eens uit je slot schieten. Hier gaat de winter gelukkig naar zijn eindje, dus als het meezit, kunnen we de boot volgende maand weer vaarklaar maken, maar duiken gaan we niet hoor. Dat laten we aan de jeugd over. Nou weer veel plezier in het mooie Maleisië en tot horens.
    H.gr. Roos en Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé Ed en Shu Ming!
    Welk feest volgt nu..., dat is nog een verrassing, je komt van alles tegen!
    Het liefdes geluk is in verschillende culturen op vele wijze te vinden, deze belevenis is orgineel.
    Vandaag was ik met Martin naar de Opera Carmen, uitgevoerd door de Opera van Tatarstan.
    Russen die in het Frans zingen, heel apart!
    Jan was door griep geveld. Mart wilde wel mee, daarmee heeft hij zijn verjaardagskado aan zijn moeder compleet gemaakt. Het is toch heel leuk om met je oudste zoon naar zo'n prachtige voorstelling te gaan. De schitterende kleurige kostuums maakte het geheel tot een mooi drama,
    dat met passie werd gezongen. Roos heeft vanavond taarten gebakken voor de verjaardag van Melissa. Zo zijn we leuk bezig!
    Groet aan het mooie Indonesië! Wil-Ma'tje

    BeantwoordenVerwijderen