vrijdag 21 augustus 2015

Sails up

Terwijl iedereen in Nederland zijn Helly Hansen jas afstoft om vervolgens naar SAIL Amsterdam af te reizen, wordt er in den Koloniale Oost natuurlijk gewoon hard doorgewerkt op échte schepen. Daar waar de boten nog van hout zijn en de mannen van staal.
De Indo Siren vaart op de motor, maar iedere trip hijsen we de zeilen om al de grandeur van de boot te tonen. Bij het commando 'Sails up' rennen blote Indonesische voetjes de ladders op en de masten in.
Met man en macht wordt er aan allerlei touwen, waarvan ondergetekenden de namen niet kennen, getrokken en weldra ontvouwt het blauw zich.
Duikgids Ungke heeft ook verstand van het hijsen van zeilen. In tegenstelling tot Shu en Ed heeft hij wél enig idee waar hij mee bezig is.
Fendi, in het dagelijks leven dinghy (zodiac) bestuurder, is het aapie van het stel. 54 kilo schoon aan de haak, een ware Indonesische klimkunstenaar.
Lachend en met zijn ogen dicht vliegt hij de ladders op en komt hij tenengrijpend via de mast weer terug naar beneden.
Voila. We zouden ons niet hoeven te schamen tussen de jongens in Amsterdam, al zeggen we het zelf.
Uiteraard zouden we met heel veel liefde aansluiten in de botenparade van SAIL Amsterdam. Maar het ronden van de Kaap en de tegenwind richting Mokum ontmoedigde ons ietwat. We strijken de zeilen en wensen alle lieve vrienden en familie een behouden vaart en een geweldige SAIL. 

1 opmerking:

  1. Merci, als geharde Sailwandelaars nemen wij de groet aan! Dit jaar beleven wij een super-sail, elke dag een lekker zonnetje en een zeilwindje. Gisteren hebben de manschappen van de schepen zich gepresenteerd met een wandeling door Amsterdam. Na het bekijken van diverse schepen en protesteren bij het Chileense schip hebben wij nu geen voetjes meer over! Nog even een nautische groet naar Azië, goede vaart op de Filipijnen!

    BeantwoordenVerwijderen