woensdag 30 november 2011

Diving Mabul

Op het busstation van Semporna werden we aangesproken door de goedlachse Nick. Of we al wisten via welke duikschool we de wondere onderwater wereld van de eilanden Mabul en Sipadan zouden gaan beleven. Hij tipte ons Big John en zo geschiedde. We maakten de overtocht naar Big John's homestay op Mabul en schoten rap in onze zwembroekjes om te water te gaan.
We doken op de eerste dag van ons verblijf op vier verschillende plekken op Mabul en keken onze ogen uit. De Giant Groupers die we tegenkwamen op de eerste duik deden hun naam eer aan. De twee gigantische bullebakken lagen lekker met hun dikke lijf in het zand na te puffen van een goed maal.
Deze knul zagen we beiden voor het eerst in onze duik-carrières: de Crocodile Fish. Deze kerel deed zijn naam gelukkig níet echt eer aan, want van deze bodembewoner valt weinig te vrezen.
Mabul staat bekend als Macro-heaven. De meeste duikers komen hier het kleine spul bekijken. Je struikelt onderwater over de felgekleurde slakjes, inktvisjes en krabbetjes. Dit is een Nudibranch - een soort slak. Je vindt ze op Mabul in de meest fantastische vormen, formaten en kleuren combinaties.
Dit is niet een afgehakte kop van één of ander eng beest. Dit is de kop van een levende Snake Eel. De beste kerel graaft zichzelf in en wacht tot er een prooi langskomt - of hij is gewoon het leidend voorwerp van een foute practical joke van zijn vrienden die hem tot zijn nek ingroeven; wie zal het zeggen.
Dit is géén time-laps foto van een opstijgende Eagle Ray. Het zijn er drie die een vliegshow á-la Blue Angels afgeven. Een magisch en betoverend beeld en één van Ed's all-time favorite onderwater hoogtepunten.
Nog een novum voor ons: een fikse Cuttlefish - in het Nederlands een Katvis of Sepia. Alles aan het beest beweegt, rolt, fladdert en wappert.
We sluiten Mabul af met het knapste koppie van de klas: de Frogfish. Hierboven de uiterst charmante gele versie met bruine korsten en wratten. Is hij niet om op te vreten?

1 opmerking:

  1. Wat een "beeldige beelden", daar droom je toch van? Met vakmanschap gamaakt, onze complimenten voor Ed, hij is een "meesterlijke" fotograaf!

    Shu Ming moet wel wat geduld opbrengen voor de pose's, .., ja, dat doet zij wel met liefde!!

    BeantwoordenVerwijderen