dinsdag 8 november 2011

Sierra Madre ballers

Basketball is de meest populaire sport in de Filipijnen. In iedere barangay vind je wel een court met een getimmerde stellage waar een bucket aan is geknoopt. Ondanks zijn gemiddelde lengte van 146 cm is de Filipino hardvochtig over zijn ballgame. Dat heeft zevenentwintig teams van dive shops bewogen om zich in te schrijven voor de uiterst prestigieuze Panglao Dive Shop Basketball competition. Gisteravond was het weer aan onze mannen om de eer van Sierra Madre Divers te verdedigen tegen de jongens van Sea Quest Divers. Na een warming up onder toezicht van Ed ging de beer los.
Grappig detail zijn de duikvlaggen die door een plaatselijke artiest op de basketball backboards zijn geschilderd.
Het team bestaat uit duikgidsen en bootjongens. Helaas is de transfermarkt al geruime tijd geleden gesloten en kon Ed met zijn 194 cm niet postuum worden ingeschreven voor de competitie.
De twee scheidsrechters komen ook uit de duikgelederen. Op slippers denderen ze, met fluit in de mond de hele avond het court op en neer.
De wedstrijd wordt vanaf de perstribune voorzien van live (Engelstalig!) commentaar. De twee Mart Smeetsen achter het bureau komen echter vaak niet verder dan: 'Number 22 passes the ball to number 13. He shoots... no good.'
In de ArenA wordt de stand van de Ajax wedstrijden bijgehouden op een PSV Phillips scorebord. Dat kan natuurlijk niet. Hier betrekt men de lokale jeugd bij het spel door ze met ouderwets krijt de stand te laten bijhouden op een hyper modern schoolbord scorebord.
Het is niet duidelijk of ze schoolpunten krijgen voor de moeite, maar het is telkens een avondje gevuld met rekensommen. Supersnel de score wissen en 1, 2 of 3 punten optellen bij de vorige stand. En dat drie potjes per avond, waarbij de laatste wedstrijd omstreeks 01:00 uur eindigt.
Spetterende slam dunks zitten er niet in, maar we wonnen de wedstrijd met een glansrijke 100-91. We zijn weer een grote sprong dichter bij de play-offs.

2 opmerkingen:

  1. Hé lieverds, kunnen ze de korf niet een beetje lager hangen voor de jongens? Maar er is natuurlijk wat voor te zeggen dat deze mensen op niveau spelen, goed gedaan, dus een eervolle vermelding van een Hollandse moeder!!!

    Met elkaar 191 punten gescoord, reuze sportief en de andere dag gingen zij (vast met spierpijn) weer vrolijk aan het duik-werk?

    Hier is het een prachtige herfstdag, de zon schijnt op de verkleurde bladeren, mooi goudkleurig en goud. Vandaag heb ik vele bakken met bladeren geruimd, het was heerlijk om buiten te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar kleine eilandbewoners groot in kunnen zijn!

    Ziet er weer gezellig uit. In Amerika staken ze weer in de NBA, mogelijk weer te weinig salaris? Daarom speelt er morgen bij de Europacup basketbalwedstrijd van ZZ Leiden tegen Besiktas een NBA speler mee die waarschijnlijk met een hand op zijn rug vastgebonden in zijn eentje van ZZ kan winnen. Bestiktas wist hem voor een bom duiten te huren voor de duur van de staking.

    Veel plezier met ballen!
    Mart

    BeantwoordenVerwijderen