woensdag 30 november 2011

Diving Sipadan

De tweede dag van ons verblijf bij Big John's gingen we naar Sipadan. Dé duikbestemming die al meer dan tien jaar bij Shu op haar verlanglijstje staat. Sinds februari 2007 heeft de Sabah Park Authority vastgesteld dat het duiken rondom Sipadan is gelimiteerd tot slechts 120 duikers per dag. Dit maakt het duiken bij Sipadan alleen maar nóg exclusiever en des te spannender.
Bij aankomst worden alle duikers geregistreerd en 'gecontroleerd'. Dankzij twee plotselinge afmelders konden wij op het laatste moment mee en ons onder hun naam(!) aanmelden.
Op Sipadan is behalve een sanitaire voorziening en een overdekte rustplaats geen enkel duikresort aanwezig; een echt onbewoond eiland.
Gelukkig is het onderwater niet bepaald onbewoond. Hier krioelen honderden Jackfish op de dive site Turtle Cave.
Na twintig minuten duiken tijdens onze eerste duik zagen we op 20 meter diepte deze zware jongen; een Grey Reef Shark.
Samen met nog twee broertjes en een White Tip Reef Shark gingen de vrienden een blokje om.
Deze Hawksbill Turtle wist niet hoe gauw hij weg moest duiken voor de fotograaf.
En deze Green Turtle schrok zich óók een hoedje bij het zien van de cameraman en stopte snel zijn kop onder het koraal.
Beiden zullen wel gedacht moeten hebben dat ze een gigantisch grote Hairy Frogfish met een camera zagen, zoals op deze - van Google gehaalde - afbeelding is te zien.
Deze turtle was zelfs zó van slag dat hij pardoes van het rif af gleed en zich nog ternauwernood kon ophijsen. In plaats van de arme turtle een handje te helpen, kon Shu bij het zien van de fotograaf slechts aan één ding denken: vingers in de juiste stand, als een ware Chinees.
Gelukkig kon deze oude en wijze blanke turtle de anderen gerust stellen. Hij herkende namelijk zichzelf een beetje in deze Urang Putih -'blanke mens' in het Maleis - en legde zijn collega's uit dat de fotograaf gewoon een behaard mens was.
Met als gevolg dat dit zeeschildpad zonder angst en beven geheel ontspannen voor de camera poseerde.

1 opmerking:

  1. Very special, Shu Ming heeft het weer voor elkaar, duiken op deze bijzondere plek is dus uitzonderlijk! Duikers met "body and soul" krijgen de kans om ...,loodrecht naar beneden, de diepe geheimen van de ocean te zien en te beleven!

    En duizenden kilometer verder is een moeder al blij met een grote schare kikker-familie in de vijver. Het is 1 december vandaag, de groene vrienden moeten beschermd worden tegen de aanvliegende blauwe reigers en zwarte kraaien!

    Wat een schoonheid zo'n schildpad, hij zwemt daar al jaren lekker rond, vindt zijn kostje en dan opeens...,Ed Regeer, met camera!!!!
    Dit is wel een heel zeldzame onmtmoeting!

    Als rasechter Amsterdammer, wonend 2 hoog aan de gracht is het toch wel heel speciaal om dit te beleven??? Ik zei het vroeger al, Edwin,je bent een bijzonder mens!

    BeantwoordenVerwijderen