vrijdag 25 november 2011

Monyet Belanda

In Bukit Lawang op Sumatra bezochten wij al de Orang Utans, maar wist u dat er apen zijn die speciaal vernoemd zijn naar de Nederlanders? We zochten ze vandaag op in het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary op het Maleise gedeelte van het eiland Borneo.
Bij binnenkomst troffen we direct deze vriendelijke vriend aan. Het deerde hem niet dat er een blijde Chinees met hem op de foto wilde, zolang hij maar van de kousenband kon blijven eten. Maar deze anarchistisch punk-aap met hanenkam was niet waarvoor we kwamen.
De aap van onze interesse zit hier vanaf een perfect uitkijkpunt zijn twintig vrouwtjes en veertig jongen in de gaten te houden; de notoire Nasalis Lavartus - oftewel de neusaap.
De neusaap dames van één van de groepen in de sanctuary genieten met hun kids van een uitgebreid lunchbuffet van komkommer en dikke pannenkoek.
Maar wat is er zo bijzonder aan deze neusapen? Uiteraard: hun grote neuzen. Maar kijk ook eens naar die bolle buik. Ze hebben, net als koeien, meerdere magen om al het moeilijk te verteren groenvoer dat ze eten, te verwerken.
De Maleisische bijnaam van de neusaap is Monyet Belanda ofwel 'Nederlandse aap' of zelfs Orang Belanda, dat 'Nederlander' betekent. In de koloniale tijd zagen de Indo's de treffende gelijkenis tussen de apen en de Nederlanders: hele grote neuzen en enorm dikke buiken.
Waar staan deze toeristen nou precies foto's van te maken?
Van dichtbij gezien moge het wel duidelijk zijn - de kenmerkende erecte penissen (stijve piemels) van twee opgewonden jongens uit de vrijgezellen groep. Overigens groeit ook de neus van het mannetje wanneer hij opgewonden is.
Deze knul zit wat netter opgesteld voor de camera. Van opzij zie je goed wat een grote hangneus hij heeft. Je ziet ook goed dat de vacht op de rug en borst van de mannetjes op een jasje lijkt. Het is door zijn tekening net of hij zijn jungle-bodywarmer aan heeft.
Maar pas op je woorden. Lach hem niet uit, want binnen een paar fikse sprongen zit hij is je nek. 'Had je wat, ouwe?'
Nog één keer de neusaap van dichtbij en in alle detail. Hij heeft een prachtige jaren '60 kuif en hij mag wel oppassen met die Amish-baard van hem.
Zeg nou eerlijk, die Indo's hadden wel een neusje voor een juiste vernoeming van de Monyet Belanda.

4 opmerkingen:

  1. Ja, ja..., bij deze serie foto's zie ik Shu Ming toch wel het hardste lachen! Als ik naar het "buikje" van Jan kijk zie ik dat ik van alles in huis heb, zelfs een Monyet Belanda!

    Zoals bij vele belevenissen doet de natuur mij verwonderen! Dit dieren leven heeft zijn eigen structuur, met rangen en standen. Uniek gebeuren, ik vind het geweldig. Deze "beestenboel", zo in de natuur in prachtig om te zien opserveren!

    Waardevol dat jullie dit mogen meemaken, de schatten van de jungle, geniet ervan!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, hier een berichtje van een meelezer. Ik ben viavia op jullie blog terecht gekomen en lees het met veel plezier. Gaan jullie ook nog duiken op Mabul? Daar zitten wij nu en het is echt de macrohemel hier.

    Goeie reis verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha die Ed en Shu,
    Dit is inmiddels de derde poging, want ik kom er weer eens niet door. Wat een mooie foto's van die neusapen. Is niet gek, dat mensen (geldt natuurlijk niet voor ons, want wij hebben niet van die dikke buiken) van de apen afstammen. Ze hebben wel een voordeel, dat ze een grote harem hebben. Kunnen wij niet zeggen. We hebben weer genoten van alle mooie dingen en jullie altijd leuke relaas erbij. Blijft geweldig, om het zo te kunnen volgen. Tot de volgende keer. Hopelijk komt het nu goed. H.gr. Roos en Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer zeg, goeie reis verder!

    BeantwoordenVerwijderen