donderdag 10 mei 2012

Skill circuit

Deze week is de Instructor Development Course (IDC) bij Buddha View Dive Resort begonnen. Naast het volgen van veel verschillende hoorcolleges dienen de kandidaten instructeurs te leren hoe ze duikstudenten moeten doceren. Bij één van de onderdelen leren de instructeurs in spé hoe ze duikoefeningen - de zogenaamde skills - het best kunnen demonstreren.
Voor het onderdeel skill circuit werd het zwembad van Buddha View gereserveerd en Ed wordt door mede-kandidaat Bart uit Nederland in zijn trimvest geholpen.
Als echte Hollanders - zó vertrouwd met water - lag team Holland als eerste in het tropische zwembad.
Al snel volgde de rest van de klas onder leiding van Course Directors Chris en Marco, ondersteund door Leonie en Shu (tevens fotografe van deze reportage) als kandidaten Staff Instructors.
Na de korte algemene briefing wordt Ed bij de groep van Marco ingedeeld samen met team China (Julia en Wei) en Nidal uit het verre Duitsland.
Chris legt aan zijn groep uit dat de volgende oefening die de kandidaten moeten demonstreren, de gecontroleerde zwemmende noodopstijging is.
Voor een leek lijkt Ed hier een soort onderwater-Kongfu te demonstreren. In werkelijkheid vraagt hij de toeschouwers naar hem te ‘kijken’.
Dan zou je wellicht nu denken dat Ed zojuist de aandacht vroeg voor het demonstreren van de dans ‘Margarita’. De kenner weet echter dat Ed aan Nidal vraagt zijn tank dicht te draaien om de volgende oefening te demonstreren.
Pas als de wijzer bijna op 0 bar staat, mag Ed beginnen met zijn demonstratie.
Met gesloten tank en zonder lucht demonstreert Ed wat je moet doen in een situatie tijdens het duiken dat je echt geen lucht meer hebt. Je zult binnen de driehoek tussen kin en onderkant van de ribbenkast van je buddy moeten zoeken naar zijn alternatieve luchtbron.
Waarschijnlijk door de voorgaande demonstatie met als gevolg van nogal wat zuurstofgebrek, zag Ed boven water gekke beelden – alsof de hoofden van Julia en Wei van hun rompen waren verschoven.
Shu lijkt hier echter aan een ander gebrek te lijden tijdens de de-briefing van de zwembadsessie; concentratiegebrek?

1 opmerking:

  1. Moeders vindt het toch een spannend beroep hoor! Wat doe je zonder zuurstof onder water en hoe blijf je dan helder en geconcentreerd!

    Knap is-tie, die zoon in het verre Azië, wie had nou gedacht dat hij als rustig ventje uit de Grevelingen het zo ver zou schoppen? Nooit gedacht!

    En dan "onze Shu Ming", zij blijft, ondanks al dat lekker eten in Thailand, zo slank als een den! Knap hoor!

    Er worden vorderingen gemaakt, blijven leren dat kan als je geïnteresseerd en open staat voor nieuwe ontwikkelingen! Bravo, we gaan de strijd aan voor het goede, actief, zorgvuldig in samenwerking met onze medemensen!

    Jullie verdienen bick kissies!

    BeantwoordenVerwijderen