dinsdag 28 december 2010

Excellent Gas(tvrij)

"Welkom bij Excellent Gas, hoe kan ik u helpen?" Dat horen veel inwoners van Dongguan China. De organisatie levert gas in flessen aan particulieren en bedrijven en ze heeft een groot aantal gasvulstations.Op de zestiende verdieping van een mooi pandje in het centrum van de stad word je verwelkomd door de alleraardigste receptioniste San San.
Al bellend voor een vers gevulde gasfles zal je binnenkomen op het call-center. Je zal je inmiddels wel afvragen wat dit bedrijf nou zo interessant maakt voor ons blog. De goede kijker zal echter neef Tim op de hierboven getoonde foto hebben herkend.
En in deze foto van drie schatten van medewerksters steekt Shu haar fijn geproportioneerde gok nog net in de rechter benedenhoek.
Hier is de link. Nicht en neef op een keurig statieportret. Nicht Yi Ha is directrice en mede-eigenares van het bedrijf Excellent Gas. Het bedrijf is gehuisvest in hetzelfde pand als het hotel waar we vaak hebben overnacht en Yi Ha heeft er op toegezien dat we overal waar we kwamen Excellent Gastvrij zijn ontvangen.
Onze trip met de Nederlandse familie naar de Chinese familie was mede gepland rond het jaarlijkse bedrijfsfeest van Excellent Gas. De florerende organisatie bestaat op de kop af 13 jaar en dat mocht gevierd worden. De aandeelhouders schenken een champagne piramidetje uit tijdens het jaarfeest.
Zo'n 350 man was aanwezig (partners welkom) en uit volle borst zongen zij mee met het heerlijk socialistisch klinkende bedrijfslied.
Vervolgens werd tijdens het diner de medewerkers de mogelijkheid geboden om in een soort zang- en danscompetitie hun kunsten te vertonen. Soms ietwat vals, maar te allen tijde met onvervalst overtuigen van eigen kunnen uitgevoerd.
Meisjes met zuurstok roze jurken en kerels in dichtgeknoopte gouden shirts met bijpassende handschoenen doen een dansje. Het doet je afvragen: van welke afdeling zijn deze schatten? Debiteuren of crediteuren?
Pa Cheung gaf, buiten de competitie, een gastoptreden met een mooi stukje Kantonese Opera.
Deze dansmeisjes kregen de meeste bloemen van op hol geslagen vrijgezellen mannelijke collega's. Aangezien het dansje enigszins houterig was, vermoedden wij dat het daverende applaus best wel eens was bedoeld voor de mooie benen, het smeuïge liefdesliedje waarop ze dansten, de fijne jurkjes en stralende en gekmakende glimlach van de dames.
Tim, Shu en Ed hadden ook een act. Een petje op, petje af vragenspelletje om de kennis omtrent Nederland te beproeven. Als kandidaten werden vijf leuke meisjes uit de zaal uitgenodigd. Voor ieder goed antwoord kregen de dames een tulp kado. De winnares kreeg bovendien een serenade van Tim en zijn gitaar. Een waar succesnummer waar vele anderen ongetwijfeld veel foto's van hebben, maar wij geen één.
Als afsluiting van de avond was er een grappig toneelstukje van hoog opvoedend gehalte voor de medewerkers. Directrice Yi Ha speelde met fijn veel zelfspot een kokkin zonder gas. Wat volgde was een uitleg van het logistieke proces en tips inzake klantvriendelijkheid. Wij dachten: "Zie je dit de directeur van de Nuon in Nederand al doen?" We kunnen er kort over zijn: we zijn gek op nicht Yi Ha.

1 opmerking:

  1. Hallo Ed en Shu Ming,

    Halftien in de avond in Holland, het juiste moment om geïnteresseerd naar jullie ludieke reportage te kijken. Wat grappig en uniek zoals dit personeelsfeest zich voltrekt en met bewondering kijken wij naar nicht Yi Ha. Een menselijk mens die haar hart aan haar bedrijf heeft verloren.

    Met elkaar hebben jullie dit geheel als bijzonder ervaring, even flexibel en geintegreerd je als aangepaste vreemdelingen gedragen. Petje af voor onze wereldreizigers!

    Morgen ga ik het nog even verder bekijken, zo leuk!!!! groetjes van Ma

    BeantwoordenVerwijderen