woensdag 29 december 2010

Pottenbakkersdorp

Ze zijn in China gek op: de grootste, de langste, de oudste, de dikste, de dunste en de gestippelste. Zo chauffeurde Mr Jackson ons naar Shiwan. Een dorpje met de langste en waarschijnlijk oudste, nog steeds in gebruik zijnde pottenbakoven. Shiwan kreeg niet voor niks de eretitel 'Ceramics capital of South China'. Het heeft een geschiedenis van het bakken van potten en keramiek die maar liefst 500 jaar terug in de tijd gaat. Uw afhaal Chinees bij het wijkwinkelcentrum heeft ongetwijfeld wel zo'n gezellig dik Buddhabeeldje uit Shiwan.
Hier draait het om: de ancient Nanfeng Dragon Kiln. Oftewel een hele grote liggende lange oven. Hij ligt op het plaatje links naast de trap, overdekt en tegen de heuvel op. Het ding is 34,4 meter lang en is aangestoken tijdens de Ming dynastie (1506-1521) en sindsdien is hij nooit uitgegaan.
Eromheen liggen oude huisjes, fabriekjes en de onvermijdelijke tempel. Uiteraard vindt u direct vóór de uitgang de winkel met van die geinige snuisterijen.
Mr Jackson naast de kiln, bij één van de vier deuren waardoor de te bakken voorwerpen worden ingebracht. Kortom, voor de volgende Engelse kruiswoord puzzel: potters oven (4): kiln.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten