woensdag 16 oktober 2013

Aardbeving Bohol

We waren aan het nagenieten van onze korte duikvakantie in Dauin op het eiland Negros. De trolley stond al klaar voor vertrek terug naar ons onderkomen op Panglao toen het water in het zwembad van het resort begon te klotsen. De palmbomen schudden hevig en de grond golfde heen en weer. Een heftige aardbeving - 7,2 op de schaal van Richter - op het nabijgelegen eiland Bohol was de oorzaak van deze unheimische ervaring.
We verbleven bij Liquid Dumaguete, op het kaartje rechts te vinden ten zuidwesten van het epicentrum op Bohol. [Vergeeft u ons de slechte kwaliteit foto's - het betreffen pica's van het iPad beeldscherm omdat onze laptop de geest heeft gegeven.]
Het gevolg van de aardbeving is een dodental dat momenteel oploopt tot rond de honderd personen en aanzienlijke schade aan veel oude (kerk)gebouwen.
Ook wegen, bruggen en nieuwere gebouwen hebben te lijden gehad onder de schuddende aarde. Onze veerboot naar Tagbilaran op Bohol voer gisteren niet door schade aan de pier. We waren genoodzaakt om nog een nacht extra in Dumaguete te blijven; net als de stroomstoringen en uitval van internet slechts klein leed. 
Tot op moment van dit schrijven zijn er zo'n 823 naschokken geteld. Onze vrienden die nog op Panglao zijn sms-ten dat de ongemakken zich daar beperken tot stroomuitval en gesloten winkels en restaurants. We gaan vanmiddag hopelijk weer die kant op met de veerboot, die volgens de laatste berichten vandaag weer vaart. Mondjesmaat start het normale leven weer op, al moet er heel wat gerouwd worden op Bohol en Cebu.

1 opmerking:

  1. Wat heftig om dat alles te zien.., mensen nog aan toe wat een ravage daar hebben wij geen voorstelling van! Een vreemde gewaarwording voor een reiziger die daar een paar weken lekker in de oceaan wil duiken!

    Het is even overleven voor de mensen op Bohol en Cebu en dramatisch voor de nabestaanden van de slachtoffers.

    Wij wensen jullie "Hollandse nuchterheid" toe om de reis voort te zetten, we zijn bij jullie omstandigheden betrokken en beseffen dat het leven op de Filipijnen ernstig ontwricht is! Sterkte ermee!

    BeantwoordenVerwijderen