vrijdag 18 oktober 2013

Vulcanizing shop

De ervaren globe trotter weet net als wij dat het beste vervoermiddel in Azië de brommer is. Maar met de doorgaans slechte en onverharde wegen, zijn lekke banden een bijna dagelijks probleem.
Ten gevolge hiervan doet zich de gelukkige omstandigheid voor dat op iedere hoek van de straat een bandenplakker - hier beter bekend als vulcanizing shop - aanwezig is. De krukjes worden direct voor je neergezet en het is 'klaar terwijl u wacht'.
De binnenband van de brommer wordt in deze oude autoband, gevuld met laagje water, geïnspecteerd op gaatjes.
De plek waar luchtbelletjes uit komt, wordt gemarkeerd met een tandenstoker.
Een plakje nieuw rubber wordt op de gemarkeerde plek gelegd en met een heet strijkijzer wordt het rubber op de binnenband gesmolten. Dit proces heet vulkaniseren, waarbij polymeren in rubbers door verhitten met zwavel aan elkaar verknoopt worden tot een netwerk. Dit stukje pure ambacht van een half uur kost slechts 30 Peso's ofwel € 0,52.

1 opmerking:

  1. Super zo'n snelle bandenplakker, als hij maar zelf geen spijkers strooit voor een goede klandizie!

    Dat hebben wij meegemaakt op één van onze "verre reizen" naar Zeeland op de camping Weltevreden! Bij de dorps-fietsenmaker aangekomen bleek dat er bij meer mensen de zelfde spijkers in de band zaten, ha, ha, die Zweeuwen zijn zuinig maar ik had ze door!

    Is die beste Tim al een beetje gewend?
    Het is nu toch weer Happy together?

    BeantwoordenVerwijderen