zondag 27 december 2015

Coentunnel

In een verleden vertrokken onze verre voorvaderen van de VOC voorspoedig richting de specerij-eilanden; mannen van staal, boten van hout. Ze sloten contracten met de Bandanezen over de levering van de nootmuskaat. En toen ging het fout. Er zijn nogal wat verschillende versies van de geschiedenis, maar waar men het wel over eens is, is dat er een volkerenmoord heeft plaatsgevonden onder leiding van Jan Pieterszoon Coen (van de gelijknamige tunnel).
De VOC streefde naar monopolie op de afname van nootmuskaat, een kruid dat duurder was dan goud en dat alleen groeide op de Banda-eilanden. De contracten werden niet gerespecteerd en de relatie met de Bandanezen was er één die getekend was met geweld. Jan Pieterszoon Coen werd op pad gestuurd om orde op zaken te stellen en hij roeide bij gevolg de eilandbewoners uit.
Een klein aantal van de eilandbewoners vluchtten naar de naburige Kei-eilanden, de rest werd afgeslacht, gedeporteerd, of kwam om van de honger. Op het eiland Banda Neira is een klein monument opgericht dat herinnerd aan de wrede tijden.
Japanse samurai beulen werden ingezet om hoofden te hakken van vooraanstaande mannen van de dorpen op de eilanden. De lichamen werden na onthoofding in een put gedumpt. Het land en de plantages werden verdeeld onder Perkeniers en de verdreven eilandbewoners werden vervangen door ingescheepte 'medewerkers' (lees: slaven).
44 namen van mannen die omkwamen bij deze slachtpartij door Jan Pieterszoon Coen staan vermeld op een plaquette op het monument. Op onze beurt hebben wij in Nederland Coen's naam op een tunnel geplakt; een ware volksheld om dagelijks bij stil te staan (in de file). Wij begrijpen het onbegrip voor het eren van de 'VOC mentaliteit'.

1 opmerking:

  1. Afschuwelijk zeg, wat een mentaliteit, daar moeten Hollanders een tunnel naar noemen, bah! Nu moet ik daar wel aan denken als ik door de tunnel rijd, maar alla de tijden veranderen en nu hebben wij de zorg voor mensen die vluchten voor de IS. Wij hebben dus nog wat goed te maken!!!

    BeantwoordenVerwijderen