dinsdag 29 december 2015

Banda - Jakarta

We hadden ons verblijf op de Banda eilanden gepland tot na oud en nieuw maar doordat er op het laatste moment geen fast ferries meer terug naar Ambon zouden varen, moesten we helaas op eerste kerstdag onze terugreis al aanvaarden. Dezelfde Pelni KM Tidar had een rondje naar de Kei eilanden gevaren en haalde ons weer op.
Dit zijn Frank en Hanna uit Duitsland en zij runnen de duikschool Blue Motion in Laha, Ambon. Na de overtocht hebben we bij hun op de duikschool een heerlijk kerstmaal gegeten. Op zich was dat niet zo toevallig. Zij deelden al met ons een plekje op het bovendek van de Pelni op de heenweg. Ook zaten zij op dezelfde fast ferrie naar Banda, die uiteindelijk niet vertrok. En met hen hebben we in Laha ook gedoken, waar we prachtige muck duiken hebben gemaakt. Wat wel echt héél toevallig is, is dat al na tien minuten tijdens onze eerste ontmoeting bleek dat zij in 2016 een liveaboard vakantie hadden geboekt, bij Sirenfleet. En wat denk je? Zij zijn straks onze gasten op de Philippine Siren, gelijk 9 januari al!
En dit is Emiel, een Nederlandse expat, oorspronkelijk uit Goes. Wij kwamen hem tegen bij de Pelni vertrekhal in Ambon en Ed hielp hem, beiden al worstelend door de menigte, bij het kopen van een ticket. Met Emiel hebben we onder andere gesnorkeld en de Spice Tour gedaan op Banda. Zijn gastvrije aanbod om twee nachtjes in zijn riante appartement in Jakarta te verblijven, leidde tot een aangenaam verblijf in de grote stad.
In Kota Tua, het oude stadsdeel van Jakarta, stonden allemaal felgekleurde fietsen geparkeerd voorzien van kleurrijke zonnehoedjes. Op dit plein, Taman Fatahillah, was van alles te beleven, van souvenierskraampjes tot straatartiesten.
Aan dit plein is het beroemde Café Batavia te vinden. De zeer sfeervolle inrichting neemt je terug naar het Jakarta gedurende de koloniale tijd. Dit gebouw is het een na oudste gebouw van het centrum van Jakarta.
In het centrum van Jakarta zijn nog meer Nederlandse invloeden terug te vinden. De bekende, in 1628 gebouwde Hoenderpasar (kippenmarkt) Brug is een dubbele ophaalbrug over het kanaal Kali Besar. Hier vond de traditionele groente- en kippenmarkt plaats.
Als echte zeevaarders moesten we uiteraard ook een kijkje nemen in de oude haven Sunda Kelapa in het havengebied Tanjung Priok. Onze Philippine Siren is van de stijl Phinisi en is namelijk geïnspireerd door deze vrachtschepen.
Op tweede kerstdag hebben we een overheerlijk diner in stijl genuttigd in het Skye Restaurant. We hadden met Emiel en zijn vriendin Fitri het beste tafeltje bij het raam waar we vanaf de 56e verdieping een prachtig uitzicht hadden over Jakarta.
In de Skye Bar naast het restaurant was het uitzicht er niet minder om. Een mooie en fijne tijd na een onverwachts vervroegd vertrek uit Banda Neira.

3 opmerkingen:

  1. Een leuk reisverslag!
    Een fijne jaarwisseling in KL.

    Gr. Emiel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Globetroters, jullie hebben toch nog steeds geluk met ontmoetingen van gelijkgestemden, met o.a zeeuwse gastvrijheid.En wel een heel gezellige en smaakvolle kerst gekregen. En dat op de boot nog duikschool mensen ontmoeten en aansloten is toch wel super gaaf , en wordt het mogelijk nog gezellig op SIREN. Maar eerst nog even de Jaarwisseling!!! En dat zullen jullie zeker ook in gezelligheid doorbrengen!! Wij gaan nieuwjaarsdag naar Alex Jeroen en Mik het glas heffen op 2016.
    En ED & Shu voor 2016, heel veel voorspoed en gezelligheid, en dat jullie gezond mogen blijven.
    Maarrr By Carful and Be Happy !!!!
    GROETENUITASSENDELFT Henk & Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met verbazing hebben wij de berichten gelezen, wat een inspirerende ontmoetingen daar in Azië. Na de teleurstelling op de Banda eilanden in er wel een heel positieve wending in het leven van "onze wereldreizigers" gekomen. Wat een leuke mensen, nieuwe vrienden, TOP! Jullie souplesse in het maken van menselijke contacten neemt snel toe! Het is een geweldige Kerst geworden. Op naar de jaarwisseling, groeten van Jan en Ma

    BeantwoordenVerwijderen