zondag 27 december 2015

Spice Tour

Uiteraard konden we Banda Neira niet een tweede keer verlaten zonder een rondleiding door de specerijen plantages te hebben gehad.
Met een gemotoriseerd bootje werden we naar Banda Besar gebracht. Gelukkig duurde het keiharde geklop van de motor slechts vijftien minuten. De mensen hier noemen dit type bootje daarom 'motor pokpok'.
Onze Spice Boy Ed veroverde direct een plekje voorop de boot naast onze van hoofddeksel voorziene gids Chen.
Shu zocht liever de schaduw op zittend tegenover de andere Spice Girl incognito.
Terwijl de schipper en zijn eerste stuurman hard aan het werk waren, lieten wij Banda Neira op de achtergrond.
Rond 1621 startte de eerste uitgifte van 68 nootmuskaatperken door de VOC en de aanstelling van perkeniers die vanuit Nederland naar Indië getransporteerd werden en de nootmuskaatperken in beheer kregen. Hoewel de perkeniers zich als "eigenaars" van de perken beschouwden, waren de perken eigenlijk door de VOC aan de perkeniers verhuurd. Het was voor de VOC een slimme methode om via het perkenierssysteem de toelevering van nootmuskaat aan Holland op die wijze te waarborgen.
Ieder dorp heeft zijn eigen traditionele oorlogsboot. Tegenwoordig worden deze boten gebruikt voor raceses en staan ze beter bekend als de drakenboten.
Ed kreeg direct een beetje heimwee bij het zien van zijn geboorteplaats. Aan het einde van deze spice tour kregen we hier een kopje koffie met een vreemd smaakje: nootmuskaatkoffie dat Ed een beetje spicy deed kijken.
Bovenaan deze gerestaureerde trap sloegen we rechtsaf.
Richting deze toch best diepe natuurlijke waterput. Met de nadruk op 'natuurlijk': mocht je erin vallen, dan kom je er 'natuurlijk' nooit meer uit aangezien er helemaal geen trap of iets dergelijks te vinden is langs de stijle muren.
Met dit handige handgemaakte gereedschap, een langwerpig halfdicht mandje aan een stok met twee haken aan de bovenkant, haalt men de nootmuskaatvruchten uit de boom.
Met een botuitziende maar in werkelijkheid zeer scherp mes, wordt een plakje kaneelbast van de boom gesneden.
De nootmuskaatbomen groeien het best in de buurt van de zeer sterke canaribomen. Deze canaribomen, die een soort amandel als vrucht geven, kunnen goed tegen wind en beschermen de nootmuskaatbomen.
Uit het tijdperk van de VOC dateren de huidige ruïnes van Fort Hollandia (Benteng Hollandia) bij de voornaamste nederzetting van het eiland, Lonthoir of Lonthor in het noordwesten van Banda Besar. Hier vandaan kun je de nog steeds actieve Gunung Api (vuurberg) goed zien.

3 opmerkingen:

  1. Even naar de Albert Kuyp voor "verse kruiden", dat bekijk je wel wat anders als je dit hebt gezien. Wat prachtig is de natuur. Om deze eilanden en plantages van dichtbij te beleven is heel speciaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ps gelukkig heb je nooit voorouders gehad die in Indië hebben "huisgehouden" de stamboom geeft aan dat het eerzame burgers waren. Middenstanders, kwekers en typografen, goed in woord en geschrift! Een familie met een toefje Franse cultuur want je naam is Regeer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De GORDEL van SMARAGD heeft jullie weer heel wat kruiden wijsheid gebracht. En kijk ik nu naar mijn Nootmuskaat, denk ik toch, daar krijg ik toch een heel verhaal/geschiedenis aan paraat. Wat mooi al die beelden en verhalen, en die VOC, nu zijn er voor de mensen mooiere en gelukkige tijden. Aan mij zijn Kruiden niet erg besteed (ik ben zo,n kruidje roer mij niet type) en heb (helaas) snel maag problemen er van.
    Maar wat een RIJKDOM aan bodemschatten bevat dit gebied/land toch. Het zou bezien de bodemschatten toch eigenlijk bijna het rijkste land ter wereld moeten/kunnen zijn. Maar helaas voor de mensen, zijn er weer mensen die dat noet goed op orde kunnen brengen/krijgen. Al met al, jullie genieten nog zeer, en zeg tot de volgende keer!!
    p/s
    ( wij werden in Assendelft dit jaar verwent met de warmste KERST ooit 13.5 gr C, ALLICHT toch ook een mooi bericht)
    GROETENUITASSENDELFT Henk

    BeantwoordenVerwijderen