woensdag 7 september 2011

Heilige bergen

Het Yading Nature Reserve ligt temidden van drie heilige bergen van rond de 6000 meter hoogte: Chenresig in het Noorden, Chana Dorie in het Oosten en Jampelyang in het Zuiden. Althans, dat zijn hun Tibetaanse namen. Uiteraard zijn de officiële Chinese namen anders, respectievelijk Xiannairi, Xianuoduoji en Yangmaiyong. Hoe dan ook, zoveel heilige grond trekt bedevaartgangers.Wat is een betere plek om je gebedsvlag op te hangen, dan op 4000+ meter hoogte boven de bron van een rivier? Het moge duidelijk zijn dat er meer mensen op dat idee zijn gekomen.
Op de achtergrond ziet u nog het puntje van de besneeuwde top van Chana Dorie in het licht van de ondergaande zon. Op de voorgrond ziet u een strenge leeuw als poortwachter voor de ingang van de Tibetaanse tempel Zhuonggu.
Aan gene zijde van de ingang van de tempel stond een quintet zwabbers te poortwachteren. Wat daarvan de heilige betekenis is, was Ed een raadsel.
Op menig bergpas zagen we, zoals hier aan de voet van de Chana Dorie, de Lung Ta gebedsvlaggen opgespannen in de vorm van een tent. Wellicht is het een verwijzing naar de Tibetaanse nomadentent?
Wat is dit nu? Het lijkt alsof Shu hier naar de top van een van de drie bergen kruipt, maar tot nu toe is geen van de heilige pieken ooit beklommen.
Met op de achtergrond, gehuld in de mist, de top van de Chenresig, draagt Shu haar steentje bij tot een nóg hogere cairn; een teken van respect.

1 opmerking:

  1. Lieve Ed en Shu Ming,

    Ongetwijfeld stromen de goede gedachten met jullie gebedsvlag via de rivier door het Yading nature reservaat, rust en harmonie keert weer in je hart! Een moment om na te denken over het bestaan van je medemens en je eigen toekomst.

    Een centrum creëeren waar mensen van alle culturen zich kunnen opladen met nieuwe energie en geestkracht, het zou mooi zijn als dat in Nederland mogelijk zou zijn. Er is vast wel een plek te vinden.

    Het is heerlijk om te weten dat jullie samen deze ervaring hebben kunnen delen, ik wordt er helemaal blij van de gedachte dat jullie een steentje hebben bijgedragen voor de vrede in de wereld!

    BeantwoordenVerwijderen