woensdag 7 september 2011

Yading Nature Reserve

James Hilton's bestseller uit 1933 'Lost Horizon' vertelt het verhaal van vier reizigers wiens vliegtuig wordt gekaapt. Ze eindigen in een bergachtig Utopia, genaamd Shangri-La. Eén van de heren hoofdrolspelers vindt daar innerlijke vrede, alsmede liefde en het doel van het leven. Het Yading Nature Reserve strijdt met enkele andere plekken in China om de titel 'The real Shangri-La' U kunt zich voorstellen hoe wij ons verheugden op dit spirituele natuurschoon.Please cherish the green grass. Kijken mag, betreden echter niet.
Al snel concludeerden wij echter dat het reservaat is verworden tot een typisch Chinese toeristische attractie, inclusief verlengde golfwagentjes voor de hiker met een aversie tegen wandelen.
Overal wordt je geacht om je te allen tijde te begeven op de aangelegde paden of houten wandelpromenades.
Toegegeven, de omgeving is adembenemend, maar de inmenging van de mens verstoorde onze natuurbeleving. Overigens zijn we niet de enigen. In 2007 sloot het park tijdelijk haar poort vanwege opstanden van de lokale bevolking. Zij waren het niet eens met het beleid inzake de vercommercialisering van het reservaat.

1 opmerking:

  1. Ja, overal zijn de sporen van de mensen te vinden, op gletschers, in rivieren en in de vreedzame natuur.

    Zie de Heilige bergen, zij weten niet van wijken! Het oergevoel overheerst. Daarom roep ik van verre, hoog..., kijk omhoog Sammy, kijk omhoog Ed en Shu Ming en leef héél bewust, deze reis geeft je positieve bagage voor je hele leven!

    BeantwoordenVerwijderen