zondag 4 september 2011

Markt Litang

Markten in Azië blijven een enorme aantrekkingskracht op ons uitoefenen. De romantiek van geurige ingrediënten en onbekende kruiden. Je proeft er het dagelijks leven, dus loopt u even gezellig mee over de plaatselijke markt in Litang?Dit is de realiteit in West Sichuan: mensen in traditionele Tibetaanse kledij (optioneel schreeuwend in een mobiele telefoon).
Vrolijke verkoper van fijne groenten met exotische namen zoals: bloemkool, winterpeen, tomaat en komkommer.
Ed met zijn grote marktvrienden: de varkensslagers.
De yakslager beent, keurig gekleed in colbert, en plein public zijn waar uit en hangt het vlees aan haken rond zijn kraam.
Op de vorige foto zag u wellicht al een motorfiets in de slagerij staan. Dat is op de markt in Litang de normaalste zaak van de wereld. Met al die slagersmessen in de nabijheid wordt hij vast niet gestolen en de motorfiets is handig om nog wat extra stukken vlees op uit te stallen.
De meeste vrouwen dragen hun haar, net als de hurkende dame, lang en in een vlecht. Vaak dragen ze het haar, versierd met juwelen, in ingewikkelde constructies met traditionele hoofddoeken. De yakslagers op hun beurt, doen ook iets leuks met haar. Ze laten de staarten van de geslachte yaks meestal ter decoratie aan de stukken vlees zitten.
Ed's gedachten in een notendop. Wie herkent in deze foto één van de legendarische nummers van De Dijk? [antwoord]

1 opmerking:

  1. Dit is het helemaal, de Albert Cuyp van Litang, 'k ben daar helemaal dol op, bij het zien van de beelden welt een verlangen naar de mensen, geuren en rumoer bij mij op! Het menselijk bestaan is te beleven op deze plek. Hoe men handelt, eet, communiceerd, de toepassen van kruiden, groenten, vis en vlees, het leven ligt op straat. 'k Zou het zo vast willen leggen.

    Ja, wij begrijpen dat Ed met een stevige frons in zijn hoofd langs het vleselijk gedeelte van de markt loopt. Het verdriet om de mooie Jacks welt bij hem op, en dan die gezellig knorrende varkens, de schatjes!

    Vergeet deze beelden maar snel en denk aan het kleurig palet van groenten en fruit..., daar hou je het heel lang op uit!

    BeantwoordenVerwijderen