dinsdag 13 september 2011

Lijiang Dayan

De lieve Cyril volgde een eeuwigheid aan avonturen geleden een cursus 'Rescue Diver' bij Shu. Vervolgens dook ze elders in de onderwaterwereld een gefortuneerde kerel op met een gloednieuw guesthouse zónder beheerders; of ze wellicht interesse had om het guesthouse te runnen. Cyril en haar vriend Ronny - ze komen in een later blog nog uitgebreider aan bod - doken in het diepe en namen de klus op zich. Toen we dit verhaal hoorden planden we natuurlijk direct een bezoek aan hun nagelnieuwe herberg in Lijiang.
Laten we eerst Lijiang maar eens aan u voorstellen. Lijiang's gehele grondgebied is in 1999 door de UN tot World Heritage Site gedoopt. In China betekent dat een vrijbrief voor toerisme on steroids.
Lijiang kent drie oude stadscentra in verschillende staat van (her/over) ontwikkeling. Eén van de drie centra is Dayan. Je kan er een gulzige blik werpen in de oude kruip-door-sluip-door architectuur van China's welleer. Het probleem is echter dat werkelijk álle gaten in de muur, huizen en binnenplaatsen zijn omgetoverd tot respectievelijk: authentieke shawl shop, ambachtelijk houtsnijd atellier, en traditionele taverne.
Deze kat is aangelijnd aan één van de vele 'oorspronkelijke' Naxi bontwinkels. Mogelijk vraagt hij zich ook af wat er ook al weer zo autochtoon is aan de geëtaleerde konijnenpootjes.
Ook hier geldt: When in Rome, do as the Romans. Zet je verstand op nul, surf mee op de toeristengolf en slurp een inheems kopje koffie weg in één van de rustieke overgeleverde koffieshops.
We hebben genoten van de zwarte traktatie - de koffiebonen komen daadwerkelijk uit de plaatselijke provincie - die ons werd aangeboden door John en Polly.
Na de koffie (en vóór de lunch) deden we een rondje winkels. Vele duizenden snuisterijen uit geheel China zijn verzameld in deze antiekwinkel. Van een kleinnood als een setje Tibetaanse koeienbellen tot de domicilie van een groene schildpad.
Temidden van zoveel bijzonderheden gingen we, tot uitermate groot vermaak van de dolenthousiaste medewerkster van de winkel, veelvuldig op de foto.
Voor liefhebber nog even een mini Panorama Mesdag. Print de foto uit en plak de uiteinden aan elkaar. Fabriceer vervolgens een stellage rond je hoofd waaraan je de foto kunt hangen en draai een rondje tussen de Chinese toeristen op het centrale plein in Lijiang Dayan.

1 opmerking:

  1. Sfeervolle plaatsen, het oude China wekt ons verbeelding, hoe hebben de mensen daar geleefd? Geboren worden op in die plaats is bepalend voor je leven, werken, zorgen en liefhebben. Zo ging het door de eeuwen heen voor de eenvoudige mensen.

    Handel hoort bij de Chinezen, zij doen het op hun manier! Het schept banden met andere landen, zij voorzien in "de behoeften" en wij kopen het in met scheepsladingen tegelijk, made in China!

    Have a nice day today, Ed en Shu Ming!!!!

    BeantwoordenVerwijderen