dinsdag 22 maart 2011

Visquiz

Tijdens twee van onze snorkelsessies op Pulau Weh hebben we onze camera meegenomen. Hieronder de opbrengst van twee middagen met je snufferd onderwater kijken. Scroll naar beneden en vijzel uw viskennis wat op met de 'Herken de visquiz'. Een setje Ghost Pipefish. U denkt: "Huh, ik zie twee blaadjes dobberen in het water". Wij garanderen u echter dat het hier twee schatten van groene vissies betreft.
Een giant Pufferfish. Die kan zichzelf opblazen en volzuigen met lucht en water. Hier verkiest hij echter zichzelf te verstoppen onder het rif, dat kost hem heel wat minder energie.
Zoekt u maar goed, dan vindt u onder de rots een Giant Porcupinefish. Die kan zichzelf ook opblazen. Daarbij heeft hij ook nog wat venijnige stekels op zijn rug. Toch ziet het lieverdje er met zijn enorme ogen erg aandoenlijk uit.
Een Blue Seastar. Die had u zonder twijfel natuurlijk al lang herkend.
Dit is een samenscholing van een viertal Pipefish. Verre familie van die groene jongens bovenaan de pagina, maar met een heel ander uiterlijk.
De Crown of Thorns Starfish. Een paarsblauwe doornenkrans. Deze jongen met zijn giftige stekels leeft van de consumptie van koraal. Niet echt een geliefde bezoeker dus.
Zoekt u maar naar een uitermate boze Bearded Scorpionfish in dit plaatje.
Ed's favoriet maakt zich hier uit de voeten. Het betreft een Clown Triggerfish. Zwart en geel met witte stippen op zijn onderlijf.
De Orange Tail Butterflyfish die hier boven het koraal hangen komen uit een enorme familie met talloze verschillende soorten en kleuren. De Butterflyfish worden gekenmerkt door hun vorm. Rond, met puntige staarten.
In de verte neemt een school Blue Powdered Surgeonfish een vluchtheuvel op het koraal.
Deze kent u al, de Green Turtle.
Wat is dat nou, daar in de verte?
Een school met Razorfish. De scheermesjes verplaatsen zich verticaal en het is alsof ze worden bestuurd door een enkele brein.
Wat een schatje. Een Giant Moray Eel. We spotten hem in water wat een meter diep was. Als je er bijna overheen zwemt schrik je toch best van deze jongen.
Het formaat van een fikse bovenbeen, met een lengte tot 250 centimeters. Hij ligt hier opgekruld onder het koraal. We sluiten af met een setje van de mooiste en meest bizarre vissen die het duiken en het snorkelen van Pulau Weh kenmerken, de Lionfish. Giftige stekels als manen aan alle kanten en de kleuren van het koraal; deze vriend is tegen alles opgewassen.
In een prachtige duikvlucht scheert hij over het rif. Het was een geweldige ervaring om op 25 vierkante meter rif een compleet dozijn van deze vissen te spotten.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Ed en Shu Ming,

    Miraculous, 't is wonderful, wat een schitterende serie foto's van dit oceaan gebied! Een heel eigen wereld waar de vissen hun eigen plekje verdedigen, hun territorium blijft behouden door daadkracht. Dan is er opeens zo'n grote mens/vis van 1.97 mtr samen met die soepele nimph, dat maakt het even spannend!

    Mooie week hebben jullie ervan gemaakt op Pulau Weh, wordt het water jullie toekomst?
    Wij horen het wel. Ik denk dat jullie op het vaste land de mooie kust-eilanden erg zullen missen. Waar doe je even snel een koele duik als je met 30 graden loopt te zweten?

    Nu een maand Indonesië, reizen en ontdekken.
    Wij wensen jullie heel veel geluk toe, wees blij en moedig!

    Hier gaat het goed, een zeldzaam heerlijk weekje met zon en warmte! Ja,15 graden, ha,ha!
    'k Heb vandaag een peer- en perzik leiboom gepland, die kunnen nu volop gaan groeien!

    Veel liefs van Wil-Ma'tje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Ed en Shu,
    Dacht al vroeg om weer eens even op jullie site te kijken. Ja hier kun je inderdaad je kennis op visgebied wel ophalen. Wat een prach-tige foto's zijn er bij en wat een speciale vissen met geweldige kleuren. Dat is natuurlijk voor jullie inmiddels wel een beetje bekende koek, maar voor een leek is dit vanaf afstand ook weer fantastisch om er van te kunnen genieten. Dus weer bedankt voor de schittenrende beelden en tot horens/ziens.
    H.gr. Roos en Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen