vrijdag 16 december 2011

Ameth

In 2008 reisden we samen naar Bali. Eén van onze favoriete plekken aldaar is de plaats Amed. Het is er heerlijk relaxed en het strooit ruimhartig met oneindigende vergezichten over een azuur blauwe zee. Just the way we like it. Het Molukse eiland Nusa Laut heeft ook een Amed, zei het iets anders gespeld: Ameth.
Het is er net zo relaxed, en hier zijn vergezichten minstens zo indrukwekkend.De 1400 bewoners van het 27 vierkante kilometer grote eiland leven voornamelijk van de kleinschalige visserij en van het telen van de ubi, een zoete aardappel.De hele bevolking van Nusa Laut is Christelijk. Ze zijn er trots op dat er zich geen Islamiet onder hen bevindt en dat ze een zeer bijzondere oude acht-hoekige kerk hebben.Waar Christenen zijn, daar wordt kerstmis gevierd. Bij gebrek aan blauwsparren is dit hun alternatief voor een kerstboom.De enige accommodatie op het eiland is de homestay van Papa John en Mama Lili. Hun huis staat aan het plaatselijke voetbalveld, vlakbij het kerkhof waar nog heel wat oude Nederlandstalige grafstenen te vinden zijn.Het is voorlopig nog lang geen tijd om te gaan, maar we kunnen ons slechtere plekken bedenken om voor de eeuwigheid te rusten: je hebt een golfplaten dak boven je hoofd, er groeit een palmboom op je buik en je hebt voor altijd en eeuwig het uitzicht op zee.

2 opmerkingen:

  1. Het kerkje is heel bijzonder, voor de doden is veel respect want op deze begraafplaats mag je heel lang rusten!

    Bij ons betalen wij voor 10 jaar huur van een graf 1000 euro. Daarna krijg je bericht van ontruiming of je moet weer eenzelfde bedrag + ik schat 10% betalen.

    De sneeuwitte kerstbomen, grappig is dat, vorig jaar waren wij omringd door een dik pak sneeuw, nu moeten wij het ook met namaak doen!

    Nusa Laut, wij groeten u! Ga ook eens op een zondag naar de kerk, dat is een heel speciale belevenis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch net effe anders dan de Zegerplas in Alphen

    BeantwoordenVerwijderen