zondag 25 december 2011

Pulau Ay

Daar zijn we weer. Terug van ons verlaten eiland aan het eind van de wereld. Want zo voelt het wel een beetje. We dachten wat langer op Pulau Ay te vertoeven, maar geheel verstoten zijn van contact met de buitenwereld – er is zelfs geen mobiel telefoonverkeer mogelijk – is wat veel van het goede.Zoek het op in je Bosatlas en je vindt de Banda-eilanden ergens midden in een groot stuk blauw. Daar komt af en toe een boot langs en zo nu en dan landt er een vliegtuigje. Na nog wat extra vaartijd vanaf haven of vliegveld bereik je de pier van het afgelegen Banda-eiland Ay.Als er een fikse wind staat, zoals de afgelopen dagen, dan gaat er geen boot. Dan moet je het zien te redden met de 1.504 bewoners van het eiland.Maar de mensen zijn gastvrij en zeker Youssef en zijn vrouw, de uitbaters van Ardy Guest House, volharden in hun pogingen om je het naar de zin te maken.De restanten van het oude fort ‘Revenge’ herinneren aan de disputen tussen de koloniale grootmachten Nederland en Engeland. Helaas heeft ook dit Specerijeiland een geschiedenis die onder de bloedspatten zit.Vroeger werd er binnen de muren van het fort flink gehakt en gekliefd door speciaal ingehuurde Japanse Samoerai beulen. Tegenwoordig wordt de grond gebruikt voor een minder destructieve activiteit: er wordt maïs verbouwd.Het enige bloed dat nu nog vloeit is dat van de familie Muis. Youssef toont ons trots zijn muizenval [kunt u zich deze nog herinneren?]. Een plankje met sterke lijm in een cirkel rond etenswaar. Yep, de meesten leefden nog en spartelden voor hun vrijheid, maar het muizenmoordwapen in Youssef’s rechterhand biedt weinig hoop voor dit octet.Ter afsluiting een onbelangrijke, maar grappige karakteristiek van Ay. Ons viel op dat Ay wordt bevolkt door een enorme hoeveelheid kuikens. We wisten dat de vulkanische grond van het eiland vruchtbaar is, maar dat het ook een uitwerking heeft op de kippenfokkerij was nieuws voor ons.

2 opmerkingen:

  1. Het is goed om te zien dat jullie vredig en rustig op het afgelegen eiland Pulau Ai verbleven. Wij hebben jullie wel erg gemist, maar het unieke van deze reis maakt alles goed. Wie krijgt er nu zo'n kans ondeze reis te maken.

    Ondertussen hebben wij 1e Kerstdag gevierd met de familie Pattinaja. Martin had 2 kalkoenen gebraden en dat was uitstekend gelukt. Het was een culinair feestje! Roos had van allerlei lekkere hapjes klaar en met z'n 18 en hebben wij ons best gedaan met smikkelen en bikkelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto bij de poort!
    De letterlijke tekst op het
    deksel van de kist van Jeffrey.
    Selamat Jalan in grafitti er op gespoten door Johnny.

    BeantwoordenVerwijderen