vrijdag 9 december 2011

Geschiedenisles

Kapitang Thomas Matulessy leidde in 1817 een opstand tegen de Nederlanders. Hij vermoordde alle verdedigers van Fort Duurstede op Saparua, maar spaarde één zes jarig Nederlands jongetje het leven. Dit fijne staaltje toonaangevende menslievendheid leverde hem de bijnaam Pattimura (red: big hearted) op. Zijn anti-koloniale rebellie heeft hem onsterfelijk gemaakt en vandaag de dag vindt men zijn standbeelden overal in de Molukken. En dus ook in Ihamahu; daar in het hoge groene gras. De beeltenis van de leider staat trouwens ook op het bankbiljet van 1000 Indonesische Rupiah en nog steeds maakt hij korte metten met alles wat hem Hollands voordoet. In Ihamahu staat het standbeeld van Pattimura op het terrein van de Rumah-adat, of Baileo. Dit is een openbare ontmoetingsplaats voor alle dorpsbewoners, waar van alles wordt georganiseerd en besproken.Op hetzelfde terrein staat ook dit treurige standbeeld van Kapitang Lucas (Luke) Arong Lisapaly. Deze zoon van Ihamahu en strijder tegen de Belanda's leidde de gevechten indertijd - op slippers - waarschijnlijk met een geweer dat er heel anders uitzag.

1 opmerking:

  1. Ja, dat waren bloedige tijden voor de indringers, nadat zij eerst van alles mee naar huis hadden gesleept moetsen zij het loodje leggen.

    Gelukkig zijn we nu in vredigere tijden aangekomen en weten jullie zich als ware respectabele gasten te gedragen.

    Zo kan je eerbied voelen voor het gekerstende Molukse volk, moedig verdergaan lijkt hun motto te zijn!

    Wij denken aan Jeffrey Pattinaja, hij past helemaal in dit verhaal, hij heeft zijn plek verdiend op dit bijzonder eilend!

    BeantwoordenVerwijderen