zondag 25 december 2011

Mandarijnentijd

Ongetwijfeld voert de kleur oranje op dit moment de boventoon op de groenteafdeling van uw plaatselijke Appie. Het is weer kerst en dat betekent: mandarijnentijd. Op sommige plekken in Azië is het elke dag mandarijnentijd, en wel exact om 17:30 uur.We hebben het echter niet over de vrucht, maar over een schuw visje dat tegen zonsondergang uit zijn schuilplaats tussen de rotsen komt: de Mandarin fish.De naam van deze gekleurde jongen verwijst naar de Chinese Qing dynastie. De toenmalige machthebbers worden Mandarijnen genoemd. De keizers uit de Qing dynastie droegen gewaden met prachtige patronen die overeenkomen met de tekening van het visje.Het is een waar drama om deze rakker te fotograferen, want zodra je dichtbij komt, is hij er vandoor. Hij doorziet al je benaderingstactieken en dat terwijl hij toch meer aan zijn hoofd heeft.Iedere dag bij zonsondergang gaan de jongens namelijk op zoek naar de meisjes om het paringsritueel te voltrekken. De concurrentie is groot en gewillige dames zijn dun gezaaid, dus je kan het hem ook weer niet kwalijk nemen dat hij niet even rustig stil gaat zitten glimlachen naar het vogeltje.

3 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig visje, zo grappig dat de patronen van stoffen en op papier hiervan afgeleid zijn. Een schoonheid omhuld zich graag met een kimono met deze frisse kleuren!

    Zo ontdekken jullie steeds weer nieuwe wezens, maar ik ben heel erg blij dat er weinig/geen interesse is voor de ruimtevaart. Ene meneer Kuiper uit ons lage landje is voor een aantal maanden de ruimte ingeschoten om daar een van alles te gaan verkennen.

    Geen patatje oorlog voor die beste man, lekker baantje zwemmen of een lange strandwandeling, geen boom te zien daarboven!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie plaatjes!

    Hier is inmiddels ook 2012 geworden, dus voor jullie al het beste voor 2012 en veel nieuwe reisavonturen!

    Groeten Mart

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha die Ed en Shu,
    Weer geweldige beelden van al jullie beleve-nissen. Dat er toch nog de nodige erfstukken van de Koloniale tijd zijn overgebleven is wel heel apart, om dat te kunnen zien. Moet een fantastische ervaring voor jullie zijn evenals het andere moois. Prachtige papagaaien en kaka-toes. Ook die Mandarijnvis is ongelofelijk van kleur. Hier gaat het meeste goed. Roos is al wel bijna twee maanden van de leg geweest. Had zich behoorlijk over de rooie gewerkt, maar dat gaat nu gelukkig langzaam aan beter. We hoorden van A3n gisteren, dat Ed zo ziek was geweest. Hebben we zeer waarschijnlijk niet gelezen. Meestal lezen we alles, maar kan nu, dat we wat hebben overgeslagen. Hopelijk gaat het met Ed nu weer beter. In ieder geval een heel goed en gezond 2012 van hier toegewenst en tot horens/ziens maar weer.
    H.gr. Roos en Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen