dinsdag 20 december 2011

Nggapulu

Voor de gemiddelde eilandbewoner van Pulau Neira is bijna elke dag hetzelfde. Hij staat vroeg op, gaat naar de markt, wast kleding, kookt, eet en slaapt. Maar eens in de twee weken wordt het slaperige eilandleven opgeschud door een spannende gebeurtenis; de aankomst van een PELNI vracht- en passagiesschip.U denkt dat Sinterklaas in Spanje woont? Nou, wij weten beter en zingen uit volle borst: 'Zie ginds komt de stoomboot uit Ambon weer aan'.Wat een gevaarte. De boot past nét niet helemaal op de foto.Op en rondom de kade is het een drukte van jewelste. Van alle kanten wordt geholpen om het schip aan te meren.De loopbrug, waar straks een paar duizend beslipperde voeten overheen denderen, wordt haastig in gereedheid gebracht.Vanaf de achterkant van het enorme schip worden er nog eens twee stevige jongens naar de kant geslingerd.Dít zijn ze. De derde staat ernaast.We zijn blij dat we in onze drukke agenda een gaatje hebben kunnen vrijmaken om dit spektakel te aanschouwen.Wanneer de Nggapulu in de haven ligt, viert de economie van Bandaneira hoogtij. De marktvrouwen komen handen te kort om de passagiers te voorzien van etenswaar en locale snuisterijen.

1 opmerking:

  1. Zo Ed, dus jij gaat nog steeds met de boodschap.., "say no to shark fin" over de Molukse eilanden. Wat een feest om dit mee te maken, prachtige boot doet de eilanden aan, geen bekende gezien?

    Het wordt nu bijna Kerst voor jullie, op de teenslippers in de tropenzon! En voel je je niet een beetje verdwaald..., nou dat vind ik knap!

    En hier...,geen spetter sneeuw, 10 graden met de Kerst en Martin moet werken in Leiden, daar is het TV glazenhuis en veel spectakel.

    Wij gaan naar het Valeriaanhuis, Opa Pattinaja komt vandaag terug uit het ziekenhuis na een operatie en kan bij zijn vrouw zijn met de feestdagen.

    Met de golven van de oceaan stuur ik een warme groet naar jullie toe..., kijk even of je hem aan ziet komen!

    BeantwoordenVerwijderen