zondag 25 december 2011

Nootmuskaat en kenari

Om op Pulau Ay bij de mooiste snorkelplekjes te komen, moet je eerst door een stel plantages ploeteren. Je vindt er casave, ananas, banaan en kokos, alsmede de twee belangrijkste gewassen van de Spijseilanden: nootmuskaat en kenari noten – een soort amandelen.De nootmuskaatbomen – de donkere bomen met gladde, rechte stammen – gedijen zeer goed in de schaduw van de kenarisbomen – de brede jongens met grillige stammen.Het blijft toch fascinerend hoe een boom tot zoiets groots kan groeien.Ed slalomde met een vastberaden tred [lees: als een bezetene] tussen de woudreuzen door, maar moest weldra bekennen dat hij de weg kwijt was.Maar als je bij het zoeken naar het juiste pad door de bomen het bos niet meer ziet, dan kijk je gewoon naar de grond. Overal zijn er hoopjes schillen van de nootmuskaatvruchten te vinden.In het geval je écht helemaal het spoor bijster bent, dan kun je deze twee ijverige verzamelaartjes vragen de weg in het grote bos te wijzen.Het goud ligt overal in het bos voor het oprapen en iedereen op het eiland mag de oogst verzamelen. Door het hele dorp zie je dus hoopjes vruchten die liggen te drogen in de tropische zon. Het recht om de gedroogde kenaris en nootmuskaat buiten het eiland te verkopen is echter alleen voorbehouden aan de chief van Ay.

1 opmerking:

  1. Wat schitterend is de natuur, deze bomen stralen oerkracht uit, sterk, stoer en indrukwekkend! Zelf heb ik het gevoel dat ik de boom dan aan wil raken, alsof je een beetje kracht krijgt van zo'n grote woudreus!

    Levens-elixer, ik denk dat het goed is om die kruiden veelvuldig te gebruiken, dat zal voor een mens iets tropisch toevoegen aan iet/wat saaie europese maaltijden!

    Eet smakelijk op 2e Kerstdag, ik denk dat de 2e dag in de tropen helemaal niet gevierd wordt! De mensen zijn al weer druk bezig met hun voortbestaan van elke dag!

    BeantwoordenVerwijderen