vrijdag 9 december 2011

Ihamahu

Wij kennen een huis aan de Alphense straat ‘Valeriaan’ waar op de bovenverdieping een drieluik, c.q. verbleekte panoramafoto hangt van Ihamahu, gezien vanaf zee. Zoiets dus, maar dan uitgerekter en zonder die overdreven blauwe lucht. Ihamahu heeft natuurlijk veel meer te bieden dan wat palmbomen langs het water; loopt u even mee door het dorp? Als je het Shell Stratenboek openslaat op Ihamahu, dan word je getroffen door de overzichtelijkheid van het dorp. Parallel aan het water lopen vier straten, die door evenzoveel zijwegen worden gekruist. Een beetje als NY dus. Dit is zijweg 4, Fourth Avenue zo u wilt, richting de centraal gelegen pier. Rust is een groot goed in Ihamahu, met andere woorden: er gebeurt niet zo veel. Dus als er een vreemd bootje aanmeert, dan komt iedereen even poolshoogte nemen. Over vreemde bootjes gesproken, deze ligt bij ons in de straat. We vragen ons af wat dit voor een type is, maar met een zooitje Ihamahu krijgers er in gaat hij vast en zeker door de geluidsbarrière. Ihamahu is zo’n dorp waar je, loom hangend in je schommelstoel, dagenlang kan kijken naar je schilderende buurman terwijl je je afvraagt: ‘Hoe noem je zo’n omheining om de tuin? Een stenen hek? Maar het is ook een dorp van grootheden. We vertelden u eerder al dat Simon Tahamata zijn roots hier heeft liggen. Zegt de naam Sonny Silooy u nog iets? Ook van hier. En dit is het huis van de familie Van Bronkhorst. Juist, die van Gio. Maar aan het sfeervolle blauwe zeil te zien hebben ze liever geen voetbal bedevaartgangers aan het raam. Af en toe knettert er een brommer door het dorp en overdag vlamt er gemiddeld eens in het kwartier een angkot [red: minibus] voorbij. Twee van deze jongens achter elkaar gelden in Ihamahu als een verkeersopstopping. Zeg nou zelf, van zo’n dorp wil toch iedereen wel bupati [red: regent] worden? U kunt zich nog verkiesbaar stellen, maar haast u wel!

3 opmerkingen:

  1. Een straat met ballustrade's, stevig en weerbaar, zo moet je zijn als je van de eilanden afkomstig bent! Onwrikbaar bij je basis blijven, 50 jaar geleden, nu en in de toekomst.

    Waar gaat de jeugd van 18 tot 35 jaar aan het werk, is er voor de jonge mensen toekomst op en rond de eilanden?

    Hoe zit het met de nootmuskaat en kruidnagelen, wordt dat nog steeds gekweekt en geproduceerd?

    Wij zijn benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Simon Tahamata zeker Ihamahu, Giovanni van Bronckhorst ook via zijn oma, Sonny Silooy ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo,

    Het zogenaamde huis van de familie van bronckhorst is van de familie Tahamata uit krimpen ad ijssel! Waar halen jullie deze onzin vandaan!?

    Pas dit even aan of verwijder de foto van ons huis.



    Tahamata

    BeantwoordenVerwijderen