dinsdag 26 juli 2011

Gulang Yu

Voor de kust van Xiamen ligt het eilandje Gulang Yu; de thuisbasis van ongeveer 20.000 mensen. Via een veerpond maken dagelijks vele duizenden, voornamelijk Chinese toeristen de oversteek naar dit eiland dat bekend staat om haar mooie stranden en gevarieerde architectuur.
Het verlies van de Chinezen in de Eerste Opiumoorlog en het Verdrag van Nanking in 1842, heeft er toe geleid dat uiteindelijk dertien landen - waaronder Groot Brittanië, Frankrijk en Japan - zich hebben gevestigd op Gulang Yu. Door de buitenlandse aanwezigheid is er veel Victoriaanse architectuur terug te vinden op het eiland.
Weg van de drukke plekken van het eiland, vind je dit soort stille verlaten steegjes met prachtige oude herenhuizen en binnentuinen.
Terug in het rumoer op de stranden van het eiland tref je typisch Chinees toerisme: tot je knieën in de branding, schuilend voor de zon onder je paraplu, in een lange rij lotgenoten naar de zee gaan staan kijken.
Hela, wat nu?! Worden hier de voorbereidingen getroffen voor een visiteerpatrouille, danwel wordt er hier weldra een muurtje gewit, of gaat Shu benzine tanken op dit auto-vrije eiland?
Neen, niets van dit alles. Je krijgt hier in Yi Su Coffee House - één van de vele knusse meisjesachtige koffietentjes die het eiland rijk is - handschoenen bij je sandwich om je poezelige tengels niet te bevuilen.

2 opmerkingen:

  1. Zo leren wij van jullie een stukje Chinese History! Grappig om zo wandelend door de stad de sporen van andere culturen te vinden. Dat was dan het gevolg van de opium oorlog, zo gaat dat door de eeuwen heen.

    In het weekend was er in Noord Europa uiting van strijd om de conservatives of vrijheid, een aanslag op vreedzame mensen van de socialistische partij in Noorwegen. Ruim 70 doden zijn er te betreuren, waar zijn mensen toch mee bezig?

    Wij gaan gezamelijk door met goede dingen doen, kennis vergaren, wereld reis, zorgen, werken, heel standvastig op weg!

    Love you Ed en Shu Ming! Groet van Wil-Ma'tje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Ed en Shu,
    Nou, nog maar weer eens proberen en kijken, of hij doorkomt. Wat weer een geweldige beelden, waarvan jullie ons mee laten genieten. En inderdaad een rijkdom aan cultuur. Zo worden we beetje bij beetje onderwezen in allerlei zaken, die jullie op jullie reis tegenkomen. Dat is wat ons betreft toch maar een voorrecht. We wachten de volgende dampende beelden en humoristische stukjes af.
    Tot horens en gr. van Roos en Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen