dinsdag 12 juli 2011

Met de neus in de lychees vallen

De maand juli is in het zuiden van China de maand van de overheerlijke lychees en laten we nou nét in juli zijn aangekomen in Dongguan. Bij de familie van Shu's nichtje Lan Lan staan veel lychee- en andere fruitbomen in de tuin, dus werden we uitgenodigd om bij hen lychees te komen eten.
Voordat er lychees geplukt konden worden moest het plukteam - naast Shu, haar nichtje Lan Lan en neefje Barry - een warming up doen.
Het plukteam werd aangevuld met de moeder van Lan Lan en Barry in de rol van technisch manager, en een vreemde kerel in een geblokt mascottenpak.
Jong en onbesuisd als ze is, is er geen horde te hoog of laag voor Lan Lan - het zou ook een mooie naam zijn voor een Japanse stripheldin. Hier springt ze op een lager gelegen dak om de lychees als een roofdier te benaderen.
Ed gaf - met handen in zijn zij en buik vooruit - zogenaamd nuttige aanwijzingen. Helaas bleken de laatst overgebleven lychees té ver en té hoog in de achterste boom te hangen.
Maar geen andere vrucht was onze Lan Lan te slim af. Ze gebruikte een kung-fu-wapen-achtige bamboe stok om de ver hangende vruchten te kunnen overmeesteren.
Gotcha! Binnen mum van tijd lag er een aantal slachtoffers aan onze voeten. Hier toont Lan Lan een soort passievrucht cq. granaatappel, waarvan wij het bestaan niet afwisten.
Om de teleurstelling van de te hoog hangende lychees weg te drinken schonk Lan Lan traditionele Chinese thee vanaf de speciale theetafel.
Gelukkig voor Shu had Lan Lan's moeder op deze teleurstelling geanticipeerd en kwam ze op de proppen met vers geplukte lychees die ze bij de buren had gekocht. Ze waren voortreffelijk!

1 opmerking:

  1. Oei, Oei..., wat een spectaculaire oogst-actie, het fruit ziet er voortreffelijk uit!
    Ha, ha een goed laxeermiddel, ik zie dat Ed al een pondje is afgevallen! Leuke mensen, met een verukkelijk kopje thee kom je helemaal tot rust! Shu Ming is helemaal in haar element!

    Ik zie dat jullie je draai helemaal hebben gevonden...,en bij ons, 3 dagen regen, temperatuur 17 gr. Holland wordt weer helemaal schoon gespoelt! Lekker fris en daarna zijn we blij met een mooie dag!

    BeantwoordenVerwijderen