vrijdag 9 maart 2012

Gorakhabasi Basti Holi

Gisteren was de Holi feestdag. Vandaag werd het kleurrijke feest nog maar eens dunnetjes over gedaan in en om ons hoofdkwartier in Dum Dum. Hieronder even een fotoverslag van het bloedbad.
Het betreft hier geen Indiaas-Chinese imitatie van de True Blood lovebirds Bill Compton en Sookie Stackhouse, maar het zijn onze vriend Rupak en uw aller Shu.
Hier ziet u wat aan de voorgaande foto voorafging. Shu wordt liefdevol voorzien van een dikke laag kleurstof.
U denkt dat serieus kijken, afweren en nors weglopen mag baten? Forget it!
Iedereen moet er aan geloven. Het Holi feest staat volledig in het teken van elkaar volop bepoeieren, besproeien en besprenkelen met kleurstof.
We werden, als ware we grote levende kleurplaten, ingekleurd door de kids uit de naburige sloppenwijk Gorakhabasi Basti. Rood, blauw of zilver van buiten; stuk voor stuk zijn ze goud van binnen.
Het idee is om met de handen goed ingezeept het gezicht en de voeten van dierbaren van kleur te voorzien. Sta daarbij vooral niet stil bij de vraag of de kleur afwasbaar is.Dit is het hele stel bij elkaar. Na de eerste schermutselingen en na het nuttigen van een verzoenend ijsje, werden we uitgenodigd om het feest bij de kids in de wijk te vervolgen.
Shu en Ed blij lachend op weg naar Gorakhabasi Basti. Toen geloofden ze de belofte nog: 'Het komt er heel makkelijk weer vanaf met wat water en zeep'.
Een beetje verlegen, maar die rode gloed is geenszins van het blozen.
Aangekomen in Gorakhabasi Basti werden we door de lokale dames uitgenodigd voor een heerlijke zoete versnapering.
U denkt wellicht dat we in de nabewerking van de foto's ietwat overdreven met de kleurverzadiging? Ehm... nope.
Knappe kerel en zeer groot inspirator voor de Blue Man Group.
Arm en rijk, jong en oud - het Holi feest is voor iedereen.
Ed krijgt, tot groot vermaak van Shu, te horen dat de kleurstof misschien toch niet zo makkelijk afwasbaar is.
Maar ze had haar eigen gezicht nog niet gezien. Wij concluderen echter: Holi met de Gorakhabasi Basti kids is heerlijk!

1 opmerking:

  1. Veel bewondering voel je als moeder in deze omstandigheden, de flexibele aanpassingen die jullie op deze reis tonen zijn hartverwarmend. Dit te kunnen ervaren is uniek en het zal een stempel op jullie leven drukken maar wel een heel bijzondere! Vergeten zal je deze kindren niet!

    Zo uit de losse pols wordt de kleur gezet, samen één worden met alle culturen, alle inwoners van Kalkutta, dat is de ware wereld spirit!

    In alle eenvoud zijn het gelukkige mensen! Wij wensen jullie geluk, voorspoed en harmonie in je hart toe!

    BeantwoordenVerwijderen