zondag 4 maart 2012

Malik Ghat flower market

Terwijl Venlo zich opmaakt voor de Floriade 2012, bezochten wij de beroemde Malik Ghat flower market in Kolkata. Onderaan de oostzijde van de eerder besproken Howrah brug krioelt het van de kleurrijke marktgangers.
Wij vernamen van een insider dat India niet (volledig) vrij bloemen kan exporten naar Europa. De Hollanders hebben nog een vinger in de pap. De bloemen schijnen alleen via Nederland verhandeld te mogen worden aan de rest van Europa.
Eén van de vele verschillen met een Nederlandse bloemenmarkt is het ontbreken van enig onderscheid tussen de kopende, en verkopende partijen van de ruikers. Iedereen staat, schreeuwt, loopt en werkt dwars door elkaar heen. Dit resulteert in een explosie van kleur, geur en geluid.
In uw bloemenkiosk glimlachen de bloemen vriendelijk naar u vanuit vazen en emmers. In India worden de bloemen in jute zakken aangeprezen. Het zijn vaak losse bloemblaadjes en bloemen zonder steel, aan elkaar geregen om te gebruiken tijdens Hindu offerrituelen.
Bij het zien van deze bloemenbezorger kregen we, als echte koloniale koopmannen, een lumineus idee voor het komende EK voetbal. De échte Hollandse supporter kleedt zich uiteraard in een mantel van oranje anjers! (Moge Prins Bernhard rusten in vrede).

2 opmerkingen:

  1. Hé mensen, daar op de onderste foto zie ik een man (met bruin shirt) die toch heel gewoon een bosje Helianten/zonnebloemen, voor zijn vrouw meeneemt!

    Ik vindt het wel prachtig dat bij jullie de ware Hollands/Chinese Handelsgeest van vele eeuwen geleden, met passionele geestdrift ontbrandt!

    Wij zien het helemaal zitten om tijdens de EK gezellig door de Amsterdamse grachten te varen met een oranje bloemenkrans om onze nek! Er zijn er al 2 in bestelling!

    Wat een gigantische drukte op de markt met al die mensen en goederen bij elkaar, dan moet je de plek eens zien als alle mensen s'avonds vertrokken zijn!!!

    Houden de mensen in Kalkutta s'middags ook een dutje of siesta? Het zal er zo rond het middaguur wel heet zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ed je weet het, alle bloemen komen uit Rijnsburg.

    gr

    marcel

    BeantwoordenVerwijderen