donderdag 18 augustus 2011

Confucius Tempel Beijing

In het jaar 1302 ging een groep Beijingse bouwvakkers fluitend aan de slag met de bouw van China's op één na grootste Confucius tempel. We waren al eerder in een dergelijke tempel, maar wat in Beijing vooral opviel was de geweldige staat waarin het geheel zich bevindt.
Wat zou die beste Master C. toch wel niet denken als hij dit tafereel zou zien: een poppetje met paraplu voor een poppetje van een groot filosoof die 2.490 jaar geleden overleed.
Dit is een beeltenis van de grootheid die persoonlijke en bestuurlijke moraal, correcte sociale relaties, alsmede rechtvaardigheid en oprechtheid predikte.
Er groeien veel oude bomen op het tempelcomplex, waaronder deze die bekend staat als Chu Jian Bai; de cypres die het kwaad aanraakt. Volgens de overlevering sloeg hij tijdens de Ming dynastie de hoed af van een langslopende corrupte ambtenaar. Sindsdien dicht men deze boom bovennatuurlijke krachten toe; hij zou onderscheid kunnen maken tussen de goeden en de kwaden. De gelijkenis van de boom met een oude versleten heer met stok doet daar niets aan af.
Vriend Dong heeft Shu tijdens de wandeling over het prachtig onderhouden complex veel uitgelegd over het Confucianisme, alsmede over vele andere Chinese tradities en leerscholen.
Na het bezoek aan de tempel hebben we nog even gebuurt bij de naast de tempel gelegen Guozijian, ofwel Keizerlijke Academie, ofwel de School van de Zonen van de Staat. Beeldt u eens in: vele honderden jaren geleden liepen hier nobele jongens, na een tussenuur, met hun schooltas onder hun arm, door de poort naar de aardrijkskundeles.

1 opmerking:

  1. Met verstilde eerbied kijken wij naar de oude Cypres, storm, regen en zware tijden heeft hij doorstaan. Verliefde paartjes werden onder zijn bladerdak gefotografeerd. Leg je hand voortaan om de bast, of omarm hem, hij geeft je oerkracht!

    Confusius heeft wijsheid een de Chinese cultuur toegevoegd, nog steeds zijn de sporen, kennis en wetenschap naar hem te herleiden.

    Shu Ming heeft vast goed naar jullie vriend geluisterd, heel interessant Ed, het blijft je boeien!

    BeantwoordenVerwijderen