dinsdag 2 augustus 2011

Arty-farty Shanghai

We zijn in de stad van de vele bijnamen. Paris of the East, Queen of the Orient en Pearl of the Orient zijn slechts enkele van de - meer fatsoenlijke - koosnamen van Shanghai. Het is tevens een stad met een lange en veelbewogen historie. Voor ons was het een mooie gelegenheid om, voor het eerst tijdens onze reis, eens wat aan high-culture te gaan doen. Toon me uw musea en ik vertel u wie u bent.
Het viel Ed op dat de kunst en cultuur die we tot nu toe zijn tegengekomen in China, veelal voort borduurt op oude tradities en kunstvormen. De nobele ambachten van de kalligrafie, houtsnijwerk, aardewerk en schilderkunst. Het is daarom niet verwonderlijk dat het Shanghai Museum is gebouwd in de vorm van een traditioneel Chinees voedsel vat/houder, een zogenaamde 'Ding'.
Zo'n ding dus. Een rond ding op drie pootjes en met van die ronde dingen, handvatten, aan de bovenkant.
In dit/deze ding zat, tot verdriet van Shu, geen voedsel meer, wat niet zo gek is, want het/de bronzen ding stamt uit de 10e eeuw voor Christus.
Sommige van de bronzen voorwerpen in het museum dateren uit de 21e eeuw voor Christus. Hier drukte Ed, danig onder de indruk van het tentoongestelde, zijn neus tegen een ruit waarachter een mooie setje dingen staat opgesteld.
Gelukkig liep er een dame met magisch microvezel doekje en ontvetter met extreme reinigingskracht achter hem aan, opdat andere museumbezoekers konden blijven genieten van doorzichtige ruiten.
Eén, of eigenlijk twee, van de topstukken die momenteel in Shanghai te aanschouwen zijn. Links Shu en rechts de stenen zuil met duizend Boeddha's.
De prachtige details zijn nog goed waarneembaar op dit beeldhouwwerk uit de periode 557-581 na Christus.
Na al die ouwe zooi zijn we de volgende dag maar eens gaan kijken bij wat eigentijdse kunst: een expositie over vijfentwintig jaar Pixar animatiefilms in het Shanghai MOCA (Musem Of Contemporary Art). Helaas mochten we binnen geen foto's maken van de storyboards en landschap impressies uit animatiefilms als: Toy Story, A Bug's Life, Monsters Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Cars, Ratatouille, WALL-E en Up.
Tenslotte in de sectie kunst en cultuur een architectonisch 'hoogtepunt': The Oriental Pearl Tower. Hoe verzinnen die Chinezen het: een pontificaal statief-achtig bouwwerk met ballen die voor een een deel roze zijn. Waarachtig een megalomane visionair die dat gewrocht heeft ontworpen.

1 opmerking:

  1. Hé, hé, dat met dat roze gebouw dat zien jullie even verkeerd! In de kunst moet je, je onderscheiden van al gewone burgelijke, als je nu de foto bekijkt is dat zeker zo! Daar in het mooie Shanghai werd al jaren geleden een Internationaal homo monument gecreëerd, menig homo zou dit monument geweldig vinden!

    Zaterdag 6 augustus is Gay-parade in Amsterdam, het zou wel eens een goed idee zijn om in het kader van culturele uitwisseling, een kleine replica van de roze toren in Shanghai op één van de grachten-boten te plaatsen, helemaal TOP!

    Gisteren heeft (La)Patricia Pay op een Hummer een rondje door de Reguliersdwarsstraat gereden en zij zong daarbij het mooie lied "Gay Sera Sera", zij kreeg direct veel bijval van de gezellige jongens in de straat, het werd al een voorproefje voor zaterdag!

    Bekijk het eens van de andere kant..., dan worden lelijke dingen toch mooi?

    BeantwoordenVerwijderen