zaterdag 20 augustus 2011

Panem et Circenses

Het credo: Geef het volk brood en spelen lijkt in China ook in de huidige tijd nog altijd van toepassing. Door grootschalige sportevenementen te organiseren reikt de overheid het volk een reden aan voor patriottistische trots. Tegelijkertijd tonen de Chinezen de wereld dolgraag waartoe ze momenteel in staat zijn op organisatorisch gebied. De Olympische Spelen in Beijing in 2008 zijn duidelijk goed bevallen, want ook nu nog ontkom je niet aan je dagelijkse portie Chinees sportevenement op de lokale televisie.
Deze kubus kunt u zich wellicht nog goed herinneren? Het is het Beijing National Aquatic Centre, waar tijdens de Spelen van 2008 de Nederlandse meiden op de vier keer 100 meter vrije slag de gouden medaille veroverden.In werkelijkheid ziet hij er momenteel wat minder spectaculair uit. Een beetje groezelig aan de bovenrand, maar toch bezoeken nog dagelijks vele duizenden mensen de Olympische stadions in Beijing.
Dit was Guangzhou eind 2010 tijdens de opening van de Asian Games die daar werden gehouden.Dit is een plaatje van de opening van de Summer Universiade 2011 die momenteel aan de gang is in Shenzhen.
En er volgen(den) nog vele evenementen, zoals de Formule 1 Grand Prix en de World Aquatic Championships in Shanghai, de Asian Beach Games in 2012 in Haiyang, de Youth Olympic Games in 2014 in Nanjing, en zoals we lazen op een reclamebord, de 8th National Games of Disabled Persons in Hangzhou, People's Republic of China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten