donderdag 18 augustus 2011

De Yonghegong Lama Tempel

Na onze hereniging in Beijing, namen twee Chinese ex-duikstudenten van Shu ons een dagje mee op cultureel sleeptouw. De eerste stop was bij de Yonghegong Lama Tempel. Het is het grootste lama-klooster van Beijing. Dan moet je niet denken aan een grote stal met van die spuugbeesten, maar aan een prachtig gebouw dat is gewijd aan het Tibetaans Boeddhisme. De tempel is gebouwd in 1694 als verblijf voor prins Yong uit de Qing dynastie. Zijn opvolger keizer Qianlong heeft het paleis in 1744 veranderd in een lama tempel.
Nog elke dag komen honderden mensen wierook aansteken en bidden bij de tempel.
De verschillende tempels op het complex zijn gebouwd langs een centrale as met aan weerszijden kleinere en minder belangrijke tempels.
Dit is de grote hoorzaal waar les werd gegeven. In het midden staat deze prachtige Boeddha, fijn uitgelicht door een raam in het dak.
Dit is de Wanfuge of Maitreya Boeddha. Een heel stel behendige piepersnijders hebben er twee jaar over gedaan, van 1748 tot 1750, om het beeld van 26 meter - acht meter ondergronds en achttien meter bovengronds - uit één stuk sandelhout te snijden. In 1990 heeft deze Boeddha het Guinness Book of Records gehaald.
Hier bidt een meisje tot een Boeddha die waakt over de doden. Deze Boeddha is te herkennen aan de doodshoofden op de rand van zijn hoofdtooi.
Wie kent de voetbrug tussen de Petronas Towers in Kuala Lumpur niet? Kennelijk was deze voetbrug tussen de twee tempels daar al een inspiratie voor.
Dong (links), Shu en Cuilin waren in ieder geval zeer geïnspireerd geraakt door het bezoek aan dit lama kloostercomplex.

1 opmerking:

  1. Respect voor al die mensen die door de jaren heen hun heil zochten in deze tempel. Het is een bewonderends mooi complex, schitterend is dat Boedha beeld, het heeft een positieve uitstraling.

    Je kan je bedenken dat de burgers van Beijing en vele andere Chinezen hun zorgen, pijn en strijd aan deze Boedha hebben toevertrouwd.
    Gebeden van heden en verleden zijn met elkaar verbonden, mensen blijven kwetsbaar.

    Bij het zien van deze beelden ben ik blij om te weten dat jullie dit alles in goede gezondheid mee kunnen maken!

    BeantwoordenVerwijderen