donderdag 18 augustus 2011

Welcome to the New World

De wereld staat versteld van China's groeicijfers. De groei-explosie vindt voornamelijk plaats in de steden langs de Zuid- en Oostkust van China, met als toppunt China's paradepaardje Shanghai. Deze stad moet het stokje van het voormalig Britse Hong Kong overnemen als self-made Chinese economisch centrum van (dit deel van) de wereld.
Welkom in de nieuwe wereld. Mediteer eens op de volgende cijfers en probeer te bedenken hoe je zulke superlatieven in goede banen moet leiden als overheid: Shanghai is de grootste stad ter wereld met 23,02 miljoen inwoners. Jaarlijks komen daar gemiddeld 600.000 mensen bij. Ter vergelijking: Shanghai's zusterstad Rotterdam telt 611.000 inwoners.
Dagelijks maken 5,2 miljoen mensen gebruik van het metronetwerk, dat zijn 2 miljard ritjes op jaarbasis.
Sinds 2005 zijn er acht nieuwe metrolijnen geopend en voor 2020 moeten er nog 10 lijnen bijkomen. Is de auto een goed alternatief voor het dagelijkse knakworsten-in-een-blik-gevoel in de metro? Welnu, iedere maand komen er 8.000 auto's bij op de overvolle wegen van de stad. U begrijpt dat een simpele oplossing niet voorhanden is en dat China haar eigen groei op de langere termijn onmogelijk kan bijbenen.

1 opmerking:

  1. In één woord onvoorstelbaar! Waar maken wij ons nog druk om in deze parel een de Noordzee?
    Altijd even schoon geregend fris!

    Een stad besturen zoals SHANGHAI, dat is spannend!!! Geweldig dat jullie er niet verdwaald zijn!

    BeantwoordenVerwijderen